Vermont Ave

  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence
  • Alan Karchmer / Vermont Avenue Residence

This residence in historic Georgetown Square in Washington, DC dates back to the 1840s. It is a combination of two townhouses that were joined by the former owner. The new owners ventured to adapt the 8,000 SF space to house their vast contemporary art collection. The first floor consists of the foyer, the study, and a guest bedroom. The second floor has a library, combined living area and gallery, the dining room, and the kitchen. The master bedroom and bath are on the third floor. A floating staircase, which was refurbished, connects the different levels.

The overall focus of the interior design was to create spaces for the family to spend time together. The architects envisioned fluid living and creating an experience rather than just a structure to reside in. It was designed in almost a sculptural way, as seen in features like the slanted wall in the dining room, and the stunning staircase which is both functional and artistic. The kitchen is the ultimate gathering space, made possible via the open layout. Careful curation of distinct spaces was just as important to provide a sense of both privacy and assembly.

An abundance of natural light encompasses the entire house. Glass walls and skylights allow for light to pour into spaces such as the staircases and master bathroom that typically do not see much sun. The materials used were carefully selected to create a sense of warmth, happiness, and an overall pleasant ambiance. Longevity was another important factor in material selection, so durable wood, steel and ceramic tiles were used. Upgrades include improved insulation throughout and energy-efficient appliances.

No Comments Yet.

Leave a reply